CDN for fattigrøve

Det er vist ikke raketvidenskab for nogen, at hvis du har et website baseret på WordPress og installeret en mængde plugins, vil det forringe hastigheden på sitet, da de forskellige plugins ofte bruger biblioteker som jQuery, Mootools og lignende.

Der er flere forskellige muligheder for at forbedre hastigheden på sitet og et af dem kan være at benytte CDN – Content Delivery Network. Med CDN lægger du i praksis sitets indhold på flere forskellige webservere rundt omkring i verden. Et af de mest benyttede CDN er Amazon S3 og Cloudfront, men som med alt andet godt er det sjældent gratis.

Derfor klappede jeg i mine små hænder, da jeg fandt WordPress-plugin’et Use Google Libraries, der selvfølgelig er ganske gratis at benytte.

Kort fortalt gør plugin’et, at de forskellige Javascript-biblioteker hentes fra Google AJAX Libraries API i stedet for fra selve WordPress-installationen. Det giver en række fordele:

 • Hvis den besøgende allerede har indlæst Javascript-biblioteket i cachen, f.eks. ved besøg på et andet site der benytter biblioteket, vil det blive indlæst fra cachen i stedet for på ny. Det forkorter indlæsningshastigheden.
 • Belastningen på din webserver bliver reduceret, hvilket især kan være interessant ved sites med mange besøgende.
 • Der indlæses komprimerede udgaver af bibliotekerne, som oftest fylder væsentligt mindre end de redigerbare udgaver.
 • Googles CDN understøtter HTTP-komprimering i browseren.

Jeg har benyttet plugin’et på flere forskellige WordPress-sites og fælles for alle er en forbedring af hastigheden på 25-50%.

Hvis du vil vide mere om hastighedsoptimering af din WordPress-blog, så læs endelig den glimrende artikel-serie fra Claus Heinrich, Mere fart på WordPress blog.

11 kommentarer Tilføj din

 1. Tak for nævnelse og link Kurt, det er jeg mægtig glad for 🙂

  Og ja det er absolut et godt råd at overveje CDN på sit website – dette vil være en fordel på praktisk talt alle websites vi kender i dag.
  Det er en glimrende løsning med dette plugin, men behøver og bør ikke stå alene.

  Til fattigrøve, skal man faktisk ikke længere væk end sine egne subdomæner, for lave sit eget CDN at få en rigtig god effekt i form at bedre loadtider.
  Til danske websites, laver laver jeg konsekvent i dag et eller flere subdomæner til et nyt website hvor jeg fordeler filer (js, css, billeder, video ol.)

  Hvis man som udgangspunkt siger at en browser kan tage 5 samtidige filer at downloade fra samme domæne, så er der ufattelig meget at hente ved at lave de subdomæner og derved skabe x*5 samtidige filer der kan hentes, hvor x er antal subdomæner.

  Sidst – for at hjælpe sig selv en hel del, så kan det virkelig godt betale sig at arbejde lidt med sine filer – fx. skal du undgå at have et hav af css og js filer. Pak lortet sammen i en fil til hver – eller hvis du er rigtig skarp så laver du 2 js filer hvor det som SKAL loades i ryger derop og resten af dine js kan smides ned lige før din

  Og man kunne blive ved – der kan tunes og trimmes hele tiden 🙂

 2. hov kan se den lige spiste lidt af min tekst da jeg smed HTML ind for at vise hvor scripts kunne placeres 🙂 Håber dog stadig det kan læses og giver mening

 3. Super og tak for dine råd omkring subdomæner. Der er vist basis for et nyt indlæg fra din side af, Claus 🙂

 4. ja det er vist snart på tide at pumpt lidt liv i min egen blog – Kan godt være jeg skal hive fat i dette emne når jeg får taget mig sammen 🙂

 5. Det håber jeg du får tid og mulighed for – også gerne med nogle hands-on eksempler

 6. Bo siger:

  speedymirror.com er godt nok ikke gratis men billigt og gratis at prøve med 5 GB data.

  Man kan i øvrigt være heldig at få traffik billigt af og til med slagtilbud. Fornylig havde de 1 TB til $4,95 i 24 timers tilbud.

 7. Så er den installeret på samtlige wordpress sites, og jeg kan bakke op omkring de 15-25% forbedring. Super anbefaling, mange tak Kurt.

 8. Velbekomme Johnny og godt det kunne bruges.

 9. Hvordan måles forbedringen i hastighed?

 10. Den er hos os målt ved bruge af Google Page Speed og Yahoo Yslow

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *